Zápis ze schůze výboru konané dne 18. 9. 2019

Zápis ze schůze výboru HSS ČAS
č. 4/19

Datum konání: 18. 9. 2019
Přítomny: Kateřina Doležalová, Andrea Jaklová, Lucie Havlíčková
Omluveny: Anna Holešová, Zuzana Havelková

1) Exkurze do Kanceláře prezidenta republiky a I. oddělení NA
Termín exkurze byl stanoven na 7. října 2019. Studenti, kteří se exkurze zúčastní, budou omluveni z výuky. Kateřina Doležalová zjistí u vedení KPVHA, zda by exkurze mohla být započtena jako katederní exkurze. Cestovné bude členům proplaceno ze sekční pokladny.

2) Seznamovák
Na začátek zimního semestru se chystá již třetí ročník našeho Seznamováku. Tentokrát ho však je třeba přizpůsobit novým akreditacím (tzn., že bude určen všem studentům historických věd). První ročníky bakalářského studia tedy nebudou pasovány na archiváře, nýbrž na kandidáty archivnictví (po prvním ročníku se v rámci nových akreditací budou rozhodovat, zda půjdou studovat historii či archivnictví). Pasování prváků magisterského i doktorského studia zůstane nezměněno. Další program bude upřesněn. Termín byl prozatím stanoven na 2. polovinu října (primární je nyní nalézt vhodné prostory a zajistit rezervaci).

3) Přednáška Thomase Oellermanna
Přednáška, na které se spolupodílíme se Studentským historickým klubem, se bude konat 25. listopadu 2019 v 17:30 a bude na téma Česko-německé vztahy v historii a dnes. Plakátek vytvoří Lucie Havlíčková s tím, že tam zanese i logo SHK.

4) Další možná spolupráce s SHK
Byla zvažována možnost uspořádání (opět spolu se Studentským historickým klubem) přednášku dr. Sylvy Sklenářové na téma „Od Pedagogického institutu k Univerzitě Hradec Králové (1959–2019)“ o 60-ti letém vývoji UHK a jejich institucionárních předchůdců. Výbor se rozhodl kladně. Datum bude po komunikaci s přednášející upřesněn.

5) Deskovky
I v novém akademickém roce zařadíme do našeho programu tradiční deskovky, ty budou konány jednou za měsíc (příp. jednou za tři týdny). Vytvoříme mailovou či FB anketu, abychom zjistili preference dne konání a na Seznamováku poté vyhlásíme datum našeho prvního „klání“.

6) Den studentských příležitostí
Tuto událost plánuje hradecký AIESEC na 24. září 2019 a i HSS ČAS má v rámci této události možnost prezentovat svůj spolek, naše archivářské řemeslo a popřípadě získat nové členy. Účastnit se bude Kateřina Doležalová – připraví si workshopy a na notebooku bude promítat prezentaci, kterou pro spolek vytvořila Lucie Havlíčková.

7) Karta na tisk
Již nějakou dobu je v řešení spolková karta na tisk, díky které by se tisk mohl lépe zahrnout do účetnictví, aby členové výboru nemuseli tisknout na své studentské karty. Komunikace v této záležitosti s Centrem služeb již byla započata. Kateřina Doležalová pověřena tuto věc dotáhnout do konce.

8) BOD NEZVEŘEJNĚN

9) Nový cyklus přednášek
HSS ČAS by ráda zařadila do svého okruhu aktivit i nový cyklus přednášek, který by aktivně vedli studenti, kteří by tímto mohli prezentovat své zajímavé výzkumy z BP i DP a dále též přednášky s Erasmus tématikou, kde by se s námi studenti z naší katedry mohli podělit o zkušenosti ze svých pracovních stáží či studijních pobytů v zahraničí. Již v zimním semestru bychom rádi uskutečnili první z přednášek (domluva s možnými přednášejícími byla započata).

10) Termín příští schůze výboru
Další schůze výboru proběhne 7. či 8. října, aby byly mimo jiné dořešeny otázky Seznamováku.

Zapsala Kateřina Doležalová